𝗦𝗣𝗥𝗜𝗝𝗜𝗡 𝗣𝗘𝗡𝗧𝗥𝗨 𝗣𝗟𝗔𝗧𝗔 𝗙𝗔𝗖𝗧𝗨𝗥𝗜𝗟𝗢𝗥 𝗟𝗔 𝗘𝗡𝗘𝗥𝗚𝗜𝗘 !

𝗦𝗣𝗥𝗜𝗝𝗜𝗡 𝗣𝗘𝗡𝗧𝗥𝗨 𝗣𝗟𝗔𝗧𝗔 𝗙𝗔𝗖𝗧𝗨𝗥𝗜𝗟𝗢𝗥 𝗟𝗔 𝗘𝗡𝗘𝗥𝗚𝗜𝗘 !

Cardurile de Energie sunt un sprijin oferit românilor pentru plata facturilor la energie. Practic, românii care se încadrează în categoria Persoane Vulnerabile și sunt în evidențele Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (instituție care întocmește listele beneficiarilor) beneficiază de acest sprijin.

➡️ Valoarea sprijinului financiar e de 1400 lei și se acordă sub forma unui card, în două tranșe a câte 700 lei fiecare.

》 Banii pot fi folosiți doar pentru: plata facturilor la energie electrică, energie termică, gaz sau pentru achiziția de butelii, lemne de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

⚠️ PERSOANELE BENEFICIARE PRIMESC CARDURILE ACASĂ, PRIN POȘTĂ!

》 cardul ajunge la domiciliul beneficiarului prin poștă, cu confirmare de primire!

➡️ Cine sunt beneficiarii, categoriile stabilite prin OUG 166/2022?

》pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/ casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

》persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

》familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei;

》familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social.

➡️ Beneficiarii eligibili încep să primească acasă cardurile de energie încăpând cu luna februarie. Cardurile expiră la data de 1 ianuarie 2024. Sumele rămase nefolosite nu pot fi folosite mai târziu de dara expirării cardurilor, respectiv 1 ianuarie 2024.

⚠️ Beneficiarii care locuiesc la bloc și sunt racordați sistemul de încălzire centralizat trebuie să solicite Asociației de Proprietari emiterea unui CERTIFICAT DE VALIDARE A DATORIILOR.

Ce este acest certificat de validare a datoriilor?

》 este un document emis de Asociația de Proprietari/ Locatari, pentru a certifica datoria curentă sau restanță a beneficiarului de sprijin, datorie rezultată din furnizarea de energie termică în sistem centralizat.

➡️ Cum se face plata?

》la orice subunitate a Poștei Române sau la poștașul care a venit să aducă respectivul card la domiciliul beneficiarului;

》 se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie;

》 se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/ plăților efectuate și furnizorul/ furnizorii către care s-a efectuat plata.

➡️ Ce acte sunt necesare pentru a plăti?

》 cardul de energie;

》 actul de identitate al beneficiarului;

》 factura curentă sau restantă ori alt document justificativ.

⚠️ Deși listele sunt întocmite la nivelul Ministerului Muncii, pot fi situații în care la un loc de consum sunt luate în calcul și veniturile unor persoane care nu mai locuiesc acolo. Atunci, în acest caz, potențialul beneficiar, adică persoana care consideră că se îndeplinește condițiile pentru a beneficia de acest card de energie, poate solicita la primărie efectuarea unei anchete sociale. Astfel, ancheta socială va stabili numărul și persoanele care locuiesc în fapt la locul de consum. Rezultatul se transmite prin Poștă, iar ulterior, lista poate fi actualizată.

➡️ Toate informațiile pot fi consultate și pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene:

https://mfe.gov.ro/ghidul-cardurilor-de-energie-tot-ce…/

➡️ Textul de lege- OUG 166/ 2022 îl puteți citi aici:

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/262296

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *